Tips voor een bijvriendelijke tuin

Driekwart van de bijen hebben deze winter niet overleefd, terwijl ze broodnodig zijn voor onze planeet. We moeten ze helpen, zodat ze niet uitsterven.

Het creëren van een vriendelijke tuin voor bijen, is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook bijdragen aan een kleurrijke en levendige buitenruimte.

Hier zijn enkele tips om je tuin natuurvriendelijker te maken;

Plant inheemse bloemen en planten

Inheemse planten bieden een natuurlijke habitat voor lokale insecten en zijn meestal beter aangepast aan de lokale omgeving. Daarnaast kunnen ze ook gemakkelijker worden onderhouden.

Kies voor bloemen die rijk zijn aan nectar en stuifmeel

Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor bijen, vlinders en andere bestuivers. Lavendel, zonnebloemen, korenbloemen en klaprozen zijn enkele voorbeelden van bloemen die bijen en vlinders aantrekken.

Creëer een waterbron

Zorg voor een plek in de tuin waar insecten en dieren water kunnen vinden, zoals een vijver, fontein of vogelbadje.

Maak schuilplaatsen en nestplaatsen

Insecten en dieren hebben beschutting nodig om te rusten en zich te verstoppen. Plant struiken, bomen en andere planten waarin ze zich kunnen verschuilen. Daarnaast kun je ook insectenhotels, bijenkorven en nestkasten ophangen om een huis te bieden aan deze beestjes.

Door deze tips te volgen, kun je een prachtige en ecologisch verantwoorde tuin creëren die vriendelijk is voor bijen, vlinders en andere insecten. Bovendien draag je zo bij aan het behoud van de biodiversiteit en help je om de natuurlijke balans in stand te houden.